Populære indlæg

onsdag den 5. september 2012

Sådan åbner du en bankkonto i Cambodja


Der er et godt, og velfungerende bankvæsen i Cambodja. Og som så meget andet, bliver det bedre og bedre. Deres udstyr er af gode grunde nyt.
 
I de større byer som Phnom Penh, Battambang (Landets næstørste by), Siem Reap (Med Angkor Wat), og Sihanoukville er der også udenlandske banker, ja selc i lille Kampot har vi en canadisk bank.
 
Jeg selv bruge ACleda, eller ACLEDA, man udtaler det lokalt som A C Leda, og den er jeg meget glad for. Men jeg kunne nemt være lige så glad for en af de andre banker, jeg har ikke hørt dårligt om nogen af bankernene.
 
Der har været episoder, hvor personale har været involveret, men de er få, og jeg har ikke observeret, at de dårlige nyheder kommer fra én bestemt bank.
 
ACLEDA har ATMs som kun tager kort med VISA. Her i Kampot har vi nu fire ATM automater, de to hos ACLEDA, og mig bekendt kan man ikke bruge sit lokale kort i de andre lokale banker.
 
Men har man et udenlandsk udstedt ATM kort, kan det bruges alle vegne, på nær hos ACLEDA, som kræver at ens kort også har VISA.
 
I Battambang ligge flere af bankerne placeret dør om dør, ved markedet nede ved flden, så der er det så nemt. Har man problemer med den ene ATM, kan man bare så hen til naboen.
 
Hvordan opretter man en bankkonto i Cambodja?
 
Det officielle krav er, at man skal fremvise en adresse, et bosætningsbevis udstedt af den lokale høvding. I Cambodja er byerne delt op i distrekter, så man skal spørge sig for, hvilken af de lokale landsbyhøvdinge man skal bruge.
 
Det er i øvrigt godt at være tilmeldt, får man problemer med værten, eksempelvis, jeg siger ikke at man får det, men hvis man får det, kan landsbyhøvdingen kun mægle, hvis du er tilmelt.
 
Ud over et bosætningsbevis skal du medbringe dit pas, og banken vil så tage sig af dig, når det er din tur, og de vil klare operationen i ét hug. Det vil sige, at du får din bankbog med dig med det samme.
 
Man skal i alle banker deponere et beløb, som bliver stående på kontoen. Hos ACLEDA er det 50 dollars, beøbet kan variere fra bank til bank. Flere af de udenlandske banker er ikke interesseret i mindre kunder, så de sorterer ved at sætte deponeringsbeløbet ret højt. Men der er ingen faste regler i det, selv de udenlandske banker har forskellige politik´er på området.
 
ATM kortet skulle jeg vente én uge på. Men igen, det kan være forskelligt.
 
Hvis du får penge overført fra Danmark, eller fra andre lande, er det vigtigt at du får bankens SWIFT kode. Husk at EAN koden kun er for Europa og evt andre vestlige lande. SWIFT er systemet som bruge i alle asiatiske lande.
 
Bankens navn, adresse, SWIFT kode og bankkonto nr. sender du så til den som sender dig penge.
 
Det er meget meget vigtigt, at alle oplysninger er ens. I princippet skal alt være som det er i dit pas. Banken hvor du åbner en konto, vil oplagt følge det princip, de kopierer de informationer som er i dit pas.
 
Du kan tænke at det er logik for blinde høns, men jeg har lige hørt på, hvordan en fyr klagede over at hans bank i hans hjemland ikke havde overført penge express, som han bad om. Grunden var, at han ikke havde udfyldt navnet på kontohaveren korrekt som bankens havde det på kontoen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar