Populære indlæg

lørdag den 25. december 2010

Rejs med nattog på de lange stræk i Thailand m.m.

Fantastiske nattog, hvor du kan få din egen seng, plus mad under rejsen, er en af de mere specielle oplevelser, som Thailand har at byde på.

Har du tjekket den nye "Thailand Nøglen", nyheder og debat som du kan finde her http://thailandnoeglen.dk/news.php ?

Du kan rejse på samme måde fra Thailand ned gennem Malaysia, til Singapore, det er fint nok, men stemningen er bedre i Thailands nattoge.

Nattogene i Thailand: Du kan tage nattoget fra til eller fra Bangkok fra alle hjørner af Thailand, sydøst lige undtaget. Så er det sagt.

Nattogene i Thailand kan tage dig til, eller fra, alle "verdenshjørner" i kongeriget. Plus ned til Malaysia og Singapore.


Til eller fra Penang i Malaysia, til eller fra Had Yai nær Malaysia (forbindelse med bus til Songkla, Krabi, Koh Lanta, Phi Phi, Phuket osv. Det samme til eller fra Chiang Mai, Nong Khai nær Laos, og Ubon Ratchathani i nordøst, tæt ved Cambodja.

Du kan sige, at nattogene i Thailand er røget en anelse af sporet, busser er både billigere og hurtigere, lavpris flyruter koster måske det samme (det er dog typisk dyrere at komme til og fra lufthavnene end til jernbanestationerne), men ingen af alternativerne rummer den fantastiske oplevelse, som det kan være at rejse med nattog.


Prisen med Secondclass Aircon lower bed er omkring 1.000 bath alt efter hvor du rejser til eller fra ( OBS- du sparer en nat på hotel, hvis du vælger nattoget)

Du kan rejse med nattog på flere måder.  Den bedste er helt oplagt at købe en seng i aircon kupé (nedkølet), men lad os nu lige nævne alle mulighederne.

Den nederste seng er den bredeste, og den koster lidt mere. Er i to, er det smart at i tager én sektion, så bestemmer i selv, hvornår der skal redes op til seng.


Den billigste løsning er at købe et almindeligt sæde i en kupe med el vifte i loftet. Der er fire sæder på tværs i kupeen, med en gang i midten. Jeg selv ville ikke turde at sidde i de kupeer natten over med alle mine værdier. Så er det sagt.

Næstbilligst er en seng/ køje i en el viftekupé. Du får din egen køje, systemet er at du ved turen start og slutning sidder i et ret bredt sæde, se fotos, men i nattetimerne forvandles sæderne overfor hinanden til to køjer. Den nederste køje er bredere, mere komfortabel, og lidt dyrere.

Næstdyrest er ”Second class aircon” ii klasse med nedkøling af kupeen, hvor du kan få enten lowerbed, den nederste køje, som er lidt dyrere, eller den øverste, som ret oplagt, er smallere og billigere. Kupeerne bliver låst af kl 22.00, ingen kan komme ind ”udefra” indtil næste morgen.

Dyrest, og oplagt mest uforstyrret, er 1. klasse, som har flere design. Du kan få en dobbeltseng, i noget der kan minde om et dobbeltværelse, eller du kan få versionen med køjesenge.
Nattogene har også plads til cykler eller andre store ting. Du kan endda tage din MC med, hvis du har fået lejet eller købt en.

Her fra vælger jeg at koncentrere mig om ”Second class aircon”, som er den jeg selv har brugt mindst 50 gange, gennem de sidste 20 år.

Din tur begynder helt bogstaveligt ved billetlugen. Nej, det er ikke så åndsvagt som det lyder. Jo tidligere du køber din billet, jo flere afgangstider og sæder har du at vælge i mellem.

En anden ting: Sæderne/ køjerne har numre fra 1, og helt op til omkring de 40. Der er toiletter i den ene ende, dørene ryger op og i, det er derfor mest behageligt at rejse på en af de ladser, som er nærmest kupéens midten. Jo tættere du kan komme på tallet 20 på din billet, jo bedre vil du efter min mening sidde/ ligge.

 Hvis i er to, kan det være en fordel for jer, at vælge både en upper og en lower bed. Forklaringen er, at togstewarden reder sengene, hvis en, blot en af den lille sektions passagerer beder om det. Hvis du deler en sektion, som består af en upper og en lower bed, med en thai, kan du risikere, at denne beder om at få sin seng redt op ret tidligt. Kl 19 er ikke usædvanligt.

Igen. Er i to, og hvis i sammen har en hel sektion, er der ingen som kan hunse med jer.

Og så til noget af det mest vidunderlige, ved systemet med de thailandske nattoge. Serveringen, både i den lille tog-restaurant, og der hvor du sidder.

Morgenmad serveret i toget efter en dejlig nats søvn. Pris omkring 150 bath. Se hvor bredt sædet er. Når du ikke ligger i din seng, har du s ´meget plads at boltre dig på.


Det er vidunderligt, men der er også nogle faldgruber. Eller det kan der være. Nogle af de tjener-teams som arbejder i togene, sælger kun dyre øl til vesterlandske turister.

Jeg selv gør nu konsekvent det, at jeg inden afrejsen køber kolde i en døgner udenfor banegården. Når det er tid til en øl, bestiller jeg en cola, med glas og isterninger, colaen gemmer jeg til bedre tider, men bestillingen sikrer, at du dels har et glas, dels har isterninger til at køle dine øl.

Da jeg senest rejste med nattog, det var i august 2010 til og fra Chiang Mai, brugte jeg den metode. Spisekortet fra restauranten havde fået påmonteret priser, og det hele fungerede meget fint.

Du kan i princippet bestille mad under hele turen, måske med en pause fra kl 22.00 til klokken 05.00.

Tjenerne begynder allerede at spørge dig om breakfast om aftenen. De vil have nogle bestillinger fra morgenstunden, så det hele ikke hober sig sammen ved 8-tiden om morgenen.

Mit bud til dig er, at hvis du bestiller morgenmad om aftenen, risikerer du, at tjeneren vækker dig m e g e t tidligt, når han kommer drønende md lige netop d i n morgenmad.

Hvis du holder af din morgensøvn, så vent med at bestille til næste morgen.

Og lad mig afslutte denne beretning om nattogene i Thailand med et tip. Prøv en af Thailands nationalretter, Chicken with Cashnewnuts. Den ret er ikke stærk, men smagen er ret vidunderlig.

Velbekomme, og god rejse.


Nattogene tager dig til alle verdenshjørner i Thailand, syd øst lige undtaget.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar