Populære indlæg

lørdag den 6. november 2010

Danske unge arbejder gratis for unge i Burma

Via furesoe.lokalavisen: Onsdag løb den årlige OD-dag af stablen. 25.000 elever arbejdede i 5 timer for at forbedre uddannelse i Burma. Marie Kruses Skole har en stor andel i dette arbejde med sine 200 deltagende elever.

Operation Dagsværk er en elevdrevet nødhjælpsorganisation, der en gang om året, første onsdag i november, arrangerer den såkaldte OD-dag.

Denne dag går ud på, at elever fra de involverede institutioner ofrer en dag af deres uddannelse på at arbejde for at tjene penge til et valgt udviklingsprojekt.

Dagen består af max. 5 timers arbejde, og afsluttes typisk med et større arrangement på den givne skole hvor alle skolens "dagsværkere" deltager.


OD-dagen er en velanset begivenhed på mange skoler, og der er typisk høj opbakning og mange deltagelende på selve dagen. Hvert år går overskuddet til et projekt i et udviklingsland. Disse projekter er ofte uddannelsesorienteret da filosofien bag dagen er at bygge bro mellem privilegerede unge Danmark og de fattige unge i ulandene.

Projektene, der hvert år vælges ved et OD-stormøde, er udarbejdet af danske udviklingsorganisationer. Når projektene er vedtaget og OD-dagen afholdt, tager OD-repræsentanter i samarbejde med en udviklingsorganisation ned til det valgte udviklingsland og udfører projektet.

Uddannelse i et militærdiktatur
I år er det valgte udviklingsland Burma og samarbejdspartneren Folkekirkens Nødhjælp. Specielt i år er formålet at højne mængden og niveauet af undervisning.
Som OD formulerer det på deres hjemmeside er formålet "at eleverne lærer at tænke selvstændigt og bliver i stand til at klare sig selv og bidrage til opbygning af et fredeligt og demokratisk Burma som stærkt modstykke til landets militærdiktatur". En af OD's valgplakater i år er et billede af en ung burmesisk dreng der kaster en sten efter en gruppe af politimænd i fuld uniform, teksten på billedet lyder "Vi sigter efter hovedet og støtter uddannelse i Burma".

OD på Marie Kruses Skole
Netop at dette års udviklingsland er Burma er en vigtig faktor for dette års dagsværkere, da det giver ekstra blod på tanden at arbejde for uddannelse i et militær diktatur. Talsmand for Marie Kruses OD-gruppe er Nina Andersen fra 3.b.

"Burma er helt klart et virkelig interessant land at arbejde for. Film som "Burma VJ" berører nogle utrolig spændende emner og har gjort at årets projekt er meget aktuelt",siger hun.

OD-dagen er en vigtig begivenhed på skolen, og skolens ledelse støtter fuldt om dagen, som eleverne ikke får fravær for at deltage i.

På Marie Kruse er der i alt 200 arbejdende elever på selve dagen, og 15 frivillige i OD-gruppen. En lille håndfuld af de 200 elever har fået arbejde som pedeller for en dag på skolen. I skolens gård kunne man således med jævne mellemrum høre en elev klage ''Hold kæft hvor er det ulækkert!''. Denne elev var i færd med at rense nogle rist-afløb, som en del af sit OD-arbejde. Den ansvarshavende pedel så klukkende til mens han nød en dag uden snavs på arbejdstøjet.

Eleverne der var sat i arbejde som pedeller, der på alle andre dage end denne knokler i 10.a og 10.b, samledes om den klagende dreng, og kom med kærlige tilråb.

Da jeg spørger hvorfor de arbejder for OD i dag, svare de grinende i kor ''Vi havde ikke noget valg!'', og forklarer efterfølgende at de selvfølgelig synes at det går til et godt formål, og at projektet i Burma er meget spændende.

Pedellen sætter eleverne i gang igen, penge skal jo gå til noget ordenligt arbejde. På denne måde fortsætter dagen, ikke blot på Kruse men også resten af landet, i solidariteten og uddannelsens tegn.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar