Populære indlæg

fredag den 15. februar 2013

Dansk mælk og thai elefanter... eller omvendt


Først offentliggjort den 01-06-2012

 Ovre i hovedstaden fejrer de den thailandske elefant, Chieng Mai, som har været i det københavnske Zoo i 50 år. Hvad har det så med mælk at skaffe? Historien går nogellunde sådan her: Fem malkekøer blev til fem elefanter, eller omvendt.

 Da Kong Frederik IX regerede i 60erne, var der fest og glæde i den tids Danmark. Jobs fandtes alle vegne, folk flyttede for en krone, og timelønnen var omkring 7.00 kr i det mørke Jylland.

 Penge var ikke noget man talte om, det var noget man havde. Danida var endnu ikke etableret, men god ville Danmark bare være. Så Thailand skulle hjælpes.

 Projektet Thaigården blev skabt, og kransekagefiguren blev fem danske malkekøer, pakket ind som en gave fra den danske konge til den thailandske konge. Men pengene til slagteriet, mejeriet, og jord og køer til de barfodsbønder, som hver fik et alt for lille stykke jord, og fire malkekøer, kom fra de danske skatteydere, nok ikke fra de bønder som havde leveret køerne, bønder betalte i princippet ikke skat den gang. Måske gør de så nu?

Den modsatte vej røg så nogle elefanter, også en gave fra Majestæt til Majestæt, og det er så der vi er nu. Thailand har en respekteret industri fra ko til køledisk, børn får gratis skolemælk, og i København, ovre på den anden side af bæltet, fejrer de guldelefanten.

 Så kom ikke og sig at mælk ikke har noget med elefanter at skaffe

Ingen kommentarer:

Send en kommentar