Populære indlæg

mandag den 26. juli 2010

Ekstra: 9 simple tricks så du aldrig glemmer et navn igen

Via Erhvervsbladet: Er du én af dem, der ofte glemmer navne? Her får du ti simple huske-tips.

”Hej…… ?” Arrgghhh....hvad var det nu, han hed!!?

Den er helt klassisk. Du ved, at du kender personen over for dig, men navnet er helt væk. Og det er nødvendigvis ikke det bedste udgangspunkt, hvis der er tale om en potentiel kunde eller samarbejdspartner.

Langt de fleste arbejdende mennesker møder mange forskellige mennesker i løbet af deres arbejdsdag, og tit er det kun ganske kort tid, at man taler med vedkommende. Og så er det, at det kan komme til at knibe, når personen pludselig står foran dig to uger senere med udstrakt arm og et forventningsfuldt udtryk

Derfor kan det være rart med nogle få simple tips til at huske navne bedre.

Se alle ti tips så du bedre kan huske navne her.

Den amerikanske forfatter Benjamin Levy har skrevet bogen ” Remember Every Name Every Time” (”Husk hvert navn, hver gang” red.). Til det amerikanske erhvervsmedie Forbes.com fortæller han om fire elementer til at huske et navn. Fokus, spørg, kommentér og benyt.

Du skal fokusere på personens ansigt. Spørg eventuelt ind til navnet( ”Staves du Marlene eller Malene?”). Kommentér på navnet ved at sige noget om det, eller sæt det i forbindelse med en anden du kender (”Min sekretær hedder også Marlene”). Benyt navnet ved at sige en sætning (Det var rart at møde dig Marlene”).

1. Gentag navnet

Den mest sikre strategi er at gentage personens navn, både i hovedet og ved at bruge navnet i samtalen ved f.eks. at sige ”Godt at møde dig, Tom”.

Pas på med at overdrive, men de fleste vil nok foretrække, at du siger deres navn én gang for meget, frem for at du har glemt det i morgen.

2. Se navnet for dig

Forsøg at finde et billede i dit hoved, som kan repræsentere en specifik persons navn, og husk så personen på det billede.

F.eks. kan du prøve at huske Peter ved at se en væltepeter for dig eller Marie ved at se en mariehøne for dig.

3. Stav det

Et andet trick er at få folk til at stave deres navn. Hvis du kan forestille dig det skrevne navn, vil du have lettere ved at huske det. En tilføjelse til dette trick kan være at forestille sig navnet skrevet hen over panden på folk.

4. Association

Prøv at associere navnet med det personen fortæller om sig selv, der enten ved lyd eller association minder om navnet.

For eksempel: Frederik kan lide at fiske, eller Frode der roder på kontoret - altså Rode-Frode.

5. Ordlege

Lad ordene arbejde for dig. Lav f.eks. små ordspil over navnet eller bogstavrim. Telefonfon-Jon, lune Sune eller Kone-Lone.

6. Hjælp folk på vej

Hvis du ved det er svært at huske eller udtale dit navn, så hjælp folk på vej. Det kan få folk til at gøre det samme for dig, også selvom de har helt almindelige navne. (ex. Jasper staves som Jesper med et A.)

7. Skriv ned, og præcisér

Det er ikke nok bare at skrive folks navne ned, efter du har mødt dem. Sørg for at opdatere din ”nye kontakter”-fil, med hvor og hvornår du har mødt folk.

8. Vær ærlig


Selvom det kan virke pinligt ikke at kunne huske et navn, så vær ikke bange for at spørge igen. Start med et kompliment, og spørg derefter om navnet. Hvis du glemmer navnet kort efter introduktionen, så vær ærlig, og sig, at du ikke fik fat i personens navn.

9. Kom dem i forkøbet

Hvis du opdager en person komme imod dig, og du har glemt vedkommendes navn, er det bedste, du kan gøre, at begynde med at introducere den, du står og taler med. Dette vil formentlig få den senest ankomne til at præsentere sig selv.


Kilde: Benjamin Levy; ” Remember Every Name Every Time”

Ingen kommentarer:

Send en kommentar